Ο ΠΟΤΟΣ 

Ο Ποτός της Θάσου είναι ένας ιδιόμορφος τόπος πληθυσμιακά. Το καλοκαίρι είναι πόλη, το χειμώνα χωριό! Θεωρείται επίνειο του Θεολόγου, ενός ορεινού χωριού, που έχει ανακηρυχθεί σε ιστορική κοινότητα. Ο Ποτός αναπτύχθηκε από τον τουρισμό, που αποτελεί και την κύρια ασχολία των κατοίκων του. Η ομορφιά του Ποτού εστιάζεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η θάλασσά του είναι πεντακάθαρη! Γι’ αυτό δε χρειάζεται να διανύσει κανείς χιλιόμετρα για να κολυμπήσει! Με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο μπορεί κανείς να πάει για κολύμπι. Ολόγυρα περιστοιχίζεται από πράσινο.

Η παραλία του Ποτού είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και υπάρχει η δυνατότητα και για θαλάσσια σπορ. Ακριβώς από πάνω με μια υψομετρική διαφορά του ενός, το πολύ, μέτρου, υπάρχει ένας πεζόδρομος με εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Οι ιδιοκτήτες τους είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ώρα. Την ημέρα ο κόσμος βρίσκεται στην παραλία. Όταν όμως αρχίζει να νυχτώνει, σιγά σιγά ανεβαίνει στα καταστήματα του πεζόδρομου. Τότε η αίσθηση αλλάζει, η ατμόσφαιρα γίνεται κοσμοπολίτικη. Καθώς προχωράει η νύχτα, η μουσική γίνεται εντονότερη και η νυχτερινή ζωή αρχίζει. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του Ποτού. Μεταλλάσσεται και καλύπτει όλες τις ηλικίες, όλες τις εθνικότητες. Ο Ποτός της Θάσου είναι ένας χαμαιλέοντας του τουρισμού.

Στον Ποτό της Θάσου οι επισκέπτες εχουν την δυνατότητα να ενοικιάσουν σκάφος για περιήγηση απο την θάλασσα, να ενοικιάσουν αυτοκίνητα όλων των τύπων ή να ενοικιάσουν ποδήλατα /  ΜΤΒ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για ενοικίαση εξοπλισμού καταδύσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον Ποτό της Θάσου υπάρχει φαρμακείο, ιατρός και αρτοπωλεία, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, μικρά καταστήματα για σουβενίρ, καταστήματα που πωλούν τοπικά προιόντα (μέλι, λάδι, γλυκά του κουταλιού). Τέλος, στο κέντρο του Ποτού μπορείτε να βρείτε αυτόματο μηχάνημα χαρτονομισμάτων (ATM). Ο Ποτός ειναι ένας μικρός παράδεισος για τις καλοκαιρινές διακοπές!!

 

Η ΘΑΣΟΣ

Η Θάσος ανταγωνίζεται αδιαμφισβήτητα πολλά νησιά του Αιγαίου σε ομορφιά και συχνά υπερτερεί. Έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στις απέναντι ακτές της Καβάλας. Το αεροδρόμιο της Καβάλας, Μέγας Αλέξανδρος (KVA) που βρίσκεται στην Χρυσούπολη εξυπηρετεί και τους τουρίστες που επιθυμούν να έρθουν στην Θάσο, καθώς απέχει από το λιμάνι της Κεραμωτής 15 χιλιόμετρα. Οι επισκέπτες μπορούν να προσεγγίσουν το νησί της Θάσου είτε μέσω του λιμανιού της Κεραμωτής είτε μέσω της λιμανιού της Καβάλας, στην πρώτη περίπτωση το ταξίδι με το φέρρυ είναι περίπου 35-40 λεπτά ενώ στην δεύτερη 1 ώρα και 15 λεπτά.

Το φυσικό της περιβάλλον είναι πλούσιο σε χλωρίδα, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και προστατευμένες περιοχές. Συνδυάζει βουνό, έλατο, πεύκο, λιόδεντρα και θάλασσα με μοναδικές αμμουδιές. 

Το νησί μετρά αιώνες ιστορικής πορείας και σημάδια του πολιτισμού τής Θάσου υπάρχουν διάσπαρτα ως απομεινάρια σε διάφορες τοποθεσίες και στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νησιού που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως βέβαια και το αρχαίο θέατρο της Θάσου. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν βέβαια, τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες από την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει.

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, με καταγωγή από εδώ, (Ποτό, Θεολόγο), έχει γράψει για τη Θάσο και τον Ποτό:
α) Όταν ο θεός ήταν μικρό και απονήρευτο παιδάκι κι έπαιζε σαν όλα τα παιδάκια με τις λάσπες και τα χώματα, εκεί που οι άλλοι φτιάχναν κούφιους φούρνους, σκέφτηκε να φτιάξει μια μπάλα από λάσπη που θα ήταν πιο γερή από τους φούρνους. Έτσι έγινε η Γη. Όμως την ώρα που προσπαθούσε να την κάνει στρογγυλή, ένα μικρό, ασήμαντο μόριο λάσπης ξεκόλλησε, γλίστρησε απ’ τα χέρια του και βούτηξε στη θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο γίνηκε η Θάσος!
β) Πράσινο νησί. Πεύκο, θυμάρι και λιόδεντρα στου γλαυκού το γειτόνεμα.
γ) Η Θάσος. Α! Ωραίο νησί! Φρουρός στον κόλπο της Καβάλας. Ζώνη λεπτή από ντελικάτη άμμο τυλίγει τις ακρογιαλιές σου.
δ) Ο Λωτός (εννοεί ο Ποτός) κουφέτο στη μπομπονιέρα της αμμουδιάς
ε) Το χωριό μου πλαγιάζει ανάμεσα στα πόδια των βουνών και τις μασχάλες της θάλασσας.